studio jasper nijssen
laat mijn verbeelding
voor jou spreken

dagblad van het noorden - jubileum postzegels

Gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden / 27 June 2011 / Geschreven door Jan Willem Horstman

Dagblad van het Noorden 2011

Het was werken op de vierkante millimeter.

Emmen/Amsterdam Toen Jasper Nijssen (23) kort geleden een velletje postzegels kocht, kon hij het niet laten. “Nadat die verkoper mij het velletje gaf, zei ik tegen hem dat ik die postzegels met mijn directeur had ontworpen. Ik vond het te leuk om het niet te vertellen.” Jasper Nijssen, die tot twee jaar geleden in Emmen woonde, werkt sinds anderhalf jaar bij het Amsterdamse ontwerpbureau Samenwerkende Ontwerpers. In september vorig jaar kwam bij dit bedrijf aan de Herengracht de opdracht van PostNL (voorheen TNT Post) binnen om enkele postzegels te ontwerpen.

Mensen sturen me nu expres kaarten met deze zegels.

Nijssen, die in Emmen naar het Esdal College ging en daarna in Groningen op Minerva grafische vormgeving studeerde, werd door zijn directeur André Toet nauw bij de klus betrokken. “Hij was de artdirector en bepaalde de stijl. Daarna hebben we samen het ontwerp verder ontwikkeld.” De opdracht was om speciale jubileumzegels te ontwikkelen, vanwege jubilea van Slot Loevestein, het Genootschap van Nederlandse Componisten, de Koninklijke Nederlandse Dambond, de OESO en de Koninklijke Nederlandse Biljartbond.” Oplage: ruim 200.000 stuks.

Uitdagende opdracht.

Nijssen spreekt van erg leuke en uitdagende opdracht. “We moesten heel secuur te werk gaan, het was echt werken op de vierkante millimeter. Een postzegel is maar klein en alles moest wel goed leesbaar worden. We hebben gekozen om letters te gebruiken in plaats van beeld. Iedere zegel heeft een ander onderwerp en door voor een neutraal lettertype te kiezen, creëer je uniformiteit. En door iedere letter een eigen stijl te geven hebben we ervoor gezorgd dat elke zegel toch een eigen uitstraling heeft gekregen. Kortom: éénheid in verscheidenheid.”

Oud-Emmenaar betrokken bij ontwerp vijf bijzondere postzegels.

Begin mei kwamen de zegels uit en volgens Nijssen was opdrachtgever Post NL NT erg tevreden. De oud-Emmenaar is dat zelf overigens ook. “We hebben er vier, vijf maanden op zitten zwoegen, maar het is ook echt iets moois geworden. Het geeft me nog steeds een gevoel van trots.” Binnen zijn vriendenkring en familie is ook bekend dat Jasper betrokken was bij het ontwerp van postzegels. “Mensen sturen mij ook expres brieven en kaarten met daarop een of meer van deze zegels. En natuurlijk hebben mijn ouders en ik ook zelf een aantal velletjes gekocht om te bewaren. Die van mij liggen al in mijn archief.”

Oud-Emmenaar Jasper Nijssen ontwierp met zijn directeur vijf bijzondere postzegels. Foto: Robert van Willigenburg.

portfolio overzicht contact

contactinformatie

  • bel me terug

    Jouw naam

    Jouw telefoonnummer

    Gewenst dagdeel